cash conversion cycle verbeteren

Je Cash Conversion Cycle verbeteren met Neotouch

21/04/2017

We hadden het eerder al over Days Sales Outstanding (DSO) en hoe je die kon beperken. Minstens even belangrijk is de Cash Conversion Cycle of CCC. We leggen uit hoe je deze KPI makkelijk kunt verbeteren met Neotouch.

Wat zegt de Cash Conversion Cycle over je bedrijf?

De Cash Conversion Cycle, kortweg CCC, drukt uit hoe lang het geld van je bedrijf vastzit in het aankoop-, productie- en verkoopproces. Dit kengetal wordt uitgedrukt in een aantal dagen. Het wordt als volgt berekend:

Gemiddeld aantal dagen klantenkrediet (Days Sales Outstanding, DSO)
+ gemiddeld aantal dagen voorraadrotatie (Days Inventory Outstanding, DIO)
– gemiddeld aantal dagen leverancierskrediet (Days Payable Outstanding, DPO)
= CCC

Eenvoudig gesteld: bedrijven met een lange Cash Conversion Cycle, moeten over het algemeen lang wachten op het kapitaal dat ze investeerden in hun volledige verkoopproces.

1. Efficiënt factureren

Er zijn verschillende manieren om je CCC te verbeteren.

Het grootste verschil behaal je door efficiënt te factureren aan je afnemers en klanten. Wanneer uitgaande facturen zich opstapelen – en in welke kmo gebeurt dat niet eens? – duurt het sowieso langer eer je klanten hun rekening betalen, en nemen je DSO en CCC noodzakelijkerwijs snel toe. Hoe sneller je facturen de deur uitgaan, hoe sneller je klanten ze betalen.

Lees alle tips om je facturatie te optimaliseren.

Reality check: je facturatie danig optimaliseren dat de CCC er zichtbaar op vooruitgaat, is allesbehalve een sinecure … als je nog aan manuele facturatie doet. Logisch, want zolang een medewerker zich over elke individuele factuur moet buigen, krijg je met bottlenecks te maken. De oplossing is een softwaresysteem zoals Neotouch dat de hele verzendingsprocedure automatiseert, waardoor aanmaken, bundelen en verzenden razendsnel gebeuren en de overschrijvingen ook veel sneller binnenstromen.

2. Multichannel communiceren met je klanten

Snellere verzending is niet de enige manier waarop Neotouch je CCC binnen de perken helpt te houden. Deze all-round oplossing laat je namelijk ook toe om berichten te versturen via andere kanalen dan de klassieke postbedeling. Een niet te onderschatten troef anno 2017, wanneer e-mail en zelfs sms belangrijke communicatiekanalen zijn geworden. Natuurlijk verstuur je de facturen niet per sms, maar een betalingsherinnering of tijdelijke promo heeft wél veel meer impact op de smartphone dan in de brievenbus. Met de mogelijkheden van multichannel communicatie kun je je bedrijfscommunicatie beter afstemmen op specifieke doelgroepen. Dat is goed voor het klantencontact, en dus voor het betalingsgedrag.

3. Portokosten besparen

Ten slotte geniet je de meest gunstigste portokosten, een rechtstreekse besparing die kapitaal vrijmaakt om te investeren. Met de Neotouch-software bundel je makkelijk en efficiënt alle correspondentie aan dezelfde ontvanger in één omslag, wat de portokosten aanzienlijk drukt. Daarnaast profiteer je voor alle zendingen van een voordelig frankeertarief.

Toen een van onze klanten – een bedrijf dat maandelijks een duizendtal documenten uitstuurt – overschakelde op Neotouch, wisten zij hun onkosten te verminderen van 11.400 euro per jaar naar 6.200 euro. Een besparing van 45 procent of, anders gesteld, een winst van 5.200 euro (zonder portokosten).

Voordelen van korte CCC?

Een korte Cash Conversion Cycle heeft een gunstig effect op de efficiëntie en groeimogelijkheden van het bedrijf. Hoe minder kapitaal er vastzit in processen en bij andere bedrijven, hoe minder afhankelijk je bent van financiers. Bovendien leidt een korte CCC tot een betere rendabiliteit en dito kredietwaardigheid. Al deze factoren faciliteren een snellere groei en sterkere marktpositie.

Heeft je onderneming momenteel te kampen met lange betalingsachterstanden en een te hoge CCC? Dan kan Neotouch een van de oplossingen zijn om het tij te keren en je CCC aanzienlijk te verbeteren.

Comments

Linda Neyens - 05/23/2017

uw mail

Zeer duidelijke en informatieve mail!

Add new comment